Stambeni kredit u Austriji

Kupnja nekretnine često zahtijeva veliki financijski izdatak. Stambeni kredit može biti ključan za ostvarenje tog cilja. U ovom članku istražit ćemo stambene kredite u Austriji, najbolje banke za uzimanje stambenog kredita, osnovne uvjete, proces prijave, odabir najboljeg stambenog kredita i još mnogo toga.

Najbolje banke za uzimanje stambenog kredita u Austriji

Austrija ima širok izbor banaka koje nude stambene kredite. Neki od najpoznatijih uključuju:

 1. Erste Bank
 2. Raiffeisen Bank
 3. Bank Austria
 4. Bawag P.S.K.
 5. Volksbank

Prije nego što se odlučite za određenu banku, istražite njihove kamatne stope, uvjete i troškove povezane s kreditom.

Koji su osnovni uvjeti za stambeni kredit u Austriji?

Osnovni uvjeti za stambeni kredit u Austriji uključuju:

 • Dokaz o redovitom prihodu
 • Kreditna sposobnost
 • Dokaz o prebivalištu u Austriji
 • Minimalni iznos vlastitog doprinosa (obično 20-30% vrijednosti nekretnine)
 • Procjena nekretnine od strane ovlaštenog procjenitelja

Proces prijave za stambeni kredit u Austriji

Proces prijave za stambeni kredit u Austriji sastoji se od nekoliko koraka:

 1. Istraživanje: Istražite različite banke i usporedite njihove kamatne stope, uvjete i troškove povezane s kreditom.
 2. Prikupljanje dokumentacije: Prikupite potrebnu dokumentaciju, uključujući dokaz o prihodu, kreditnoj sposobnosti, prebivalištu, te procjenu nekretnine.
 3. Podnošenje zahtjeva: Podnesite zahtjev za stambeni kredit u odabranoj banci. Obavezno priložite svu potrebnu dokumentaciju.
 4. Odobrenje: Banka će razmotriti vaš zahtjev i obavijestiti vas o njegovom odobrenju ili odbijanju. Odobrenje može trajati nekoliko tjedana.
 5. Potpisivanje ugovora: Ako je vaš zahtjev odobren, potpišite ugovor o stambenom kreditu s bankom.
 6. Isplata kredita: Nakon potpisivanja ugovora, banka će isplatiti kredit direktno prodavatelju nekretnine ili na vaš bankovni račun, ovisno o dogovoru.

  Kako odabrati najbolji stambeni kredit u Austriji?

  Pri odabiru najboljeg stambenog kredita u Austriji, razmotrite sljedeće faktore:

  • Kamatne stope: Usporedite fiksne i promjenjive kamatne stope različitih banaka.
  • Troškovi povezani s kreditom: Uzmite u obzir sve dodatne troškove, poput naknada za obradu, procjenu nekretnine i pravne troškove.
  • Fleksibilnost otplate: Provjerite mogu li se otplate prilagoditi vašoj financijskoj situaciji, te postoje li mogućnosti prijevremenog otplate.
  • Uvjeti kredita: Usporedite uvjete različitih banaka, uključujući dužinu otplate kredita i minimalni iznos vlastitog doprinosa.

  Kolika je uobičajena kamatna stopa u Austriji?

  Uobičajena kamatna stopa za stambene kredite u Austriji varira, ali se kreće oko 1,5% do 3% za fiksne kamatne stope i oko 1% do 2,5% za promjenjive kamatne stope. Kamatne stope ovise o ekonomskim uvjetima, politici banke i vašoj kreditnoj sposobnosti.

  Kakva je razlika između fiksnih i promjenjivih kamata u Austriji?

  • Fiksna kamatna stopa: Kamatna stopa ostaje nepromijenjena tijekom cijelog razdoblja otplate kredita. Ovo pruža sigurnost i predvidljivost u pogledu troškova otplate kredita.
  • Promjenjiva kamatna stopa: Kamatna stopa može se mijenjati tijekom razdoblja otplate kredita, ovisno o tržišnim uvjetima. Ovo može rezultirati nižim ili višim troškovima otplate kredita tijekom vremena.

  Koji su troškovi povezani s kreditom u Austriji?

  Troškovi povezani s kreditom u Austriji uključuju:

  • Naknada za obradu zahtjeva
  • Procjena nekretnine
  • Pravni troškovi, uključujući troškove odvjetnika i javnog bilježnika
  • Troškovi osiguranja nekretnine
  • Porez na promet nekretninama
  • Troškovi upisa u zemljišne knjige
stambeni krediti u austriji

Koliko dugo traje odobrenje kredita u Austriji?

Odobrenje stambenog kredita u Austriji obično traje između 2 i 4 tjedna, ali to može varirati ovisno o banci i kompleksnosti vašeg zahtjeva. Priprema potrebne dokumentacije i brzo reagiranje na zahtjeve banke može pomoći u ubrzavanju procesa.

Kakva je dokumentacija potrebna za prijavu u Austriji?

Za prijavu za stambeni kredit u Austriji, potrebna je sljedeća dokumentacija:

 • Osobna iskaznica ili putovnica
 • Dokaz o stalnom boravištu u Austriji (Anmeldebescheinigung)
 • Dokaz o dohotku (platne liste, porezni izvještaji, ugovor o radu)
 • Izjava o financijskom stanju, uključujući ušteđevinu, investicije i druge dugove
 • Detalji o nekretnini, uključujući ugovor o kupoprodaji ili građevinsku dozvolu
 • Procjena nekretnine od strane ovlaštenog procjenitelja

Ovisno o vašoj situaciji, banka može zatražiti dodatne dokumente, poput potvrde o vlastitom doprinosu ili dokaza o izvoru sredstava za kupnju nekretnine.

Postoje li državne potpore za stambene kredite u Austriji?

Da, u Austriji postoje državne potpore za stambene kredite koje mogu pomoći u smanjenju troškova kupnje nekretnine. Ove potpore uključuju:

 • Državne subvencije za stambenu štednju (Wohnbauförderung)
 • Porezne olakšice za kamate na stambene kredite
 • Subvencionirani stambeni krediti za osobe s niskim i srednjim dohotkom
 • Posebne potpore za mlade obitelji i osobe s invaliditetom

Državne potpore variraju ovisno o saveznoj pokrajini u kojoj se nekretnina nalazi, pa se obratite lokalnim vlastima za više informacija o raspoloživim potporama.

Mogu li stranci dobiti stambeni kredit u Austriji?

Da, stranci mogu dobiti stambeni kredit u Austriji, ali uvjeti i dostupnost kredita mogu se razlikovati od onih za državljane Austrije. Stranci moraju imati dozvolu boravka u Austriji i dokaz o redovitom dohotku kako bi se kvalificirali za stambeni kredit. Osim toga, neke banke mogu zahtijevati veći vlastiti doprinos i mogu primijeniti više kamatne stope za strance.

Kako refinancirati stambeni kredit u Austriji?

Refinanciranje stambenog kredita u Austriji može biti dobra opcija ako želite smanjiti mjesečne otplate, iskoristiti niže kamatne stope ili skratiti rok otplate kredita. Refinanciranje podrazumijeva zamjenu vašeg trenutnog kredita s novim kreditom koji ima povoljnije uvjete.

Da biste refinancirali stambeni kredit u Austriji, slijedite ove korake:

 1. Procijenite trenutnu situaciju: Proučite uvjete vašeg postojećeg kredita, uključujući kamatne stope, rok otplate i eventualne naknade za prijevremeno zatvaranje kredita.
 2. Istražite opcije refinanciranja: Usporedite ponude različitih banaka kako biste pronašli najpovoljnije uvjete za refinanciranje. Uzmite u obzir fiksne i promjenjive kamatne stope, rok otplate, naknade za obradu i druge troškove.
 3. Podnesite zahtjev za refinanciranje: Kada pronađete najbolju ponudu, podnesite zahtjev za refinanciranje kod odabrane banke. Banka će provesti procjenu vaše kreditne sposobnosti i nekretnine prije nego što odobri refinanciranje.
 4. Zatvorite stari kredit: Nakon što refinanciranje bude odobreno, vaša nova banka će zatvoriti vaš stari kredit i preuzeti hipoteku na nekretnini.
 5. Potpišite ugovor o refinanciranju: Potpišite novi ugovor o kreditu s novom bankom i započnite s otplatom kredita po novim uvjetima.

Refinanciranje stambenog kredita može dovesti do značajnih ušteda na kamatama i smanjenja mjesečnih otplate, ali prije donošenja odluke važno je pažljivo razmotriti sve troškove i prednosti.

Online stambeni kredit ili direktno u banci?

Danas, s razvojem tehnologije i digitalizacije, mnoge banke i financijske institucije nude svoje usluge i proizvode putem interneta. To uključuje i stambene kredite. Međutim, možda se pitate: trebate li aplicirati za stambeni kredit online ili direktno u banci?

Oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke:

Online stambeni krediti:

 • Brži proces prijave: Prijavljivanje za stambeni kredit putem interneta može biti brže i učinkovitije, jer možete ispuniti obrazac za prijavu i priložiti potrebne dokumente iz udobnosti svog doma.
 • Jednostavnija usporedba: Online usluge omogućuju lakše uspoređivanje različitih kreditnih opcija i kamatnih stopa, što vam pomaže da donesete informiranu odluku.
 • Fleksibilnost: Online krediti omogućuju vam da istražujete i aplicirate za kredit kad god vam odgovara, bez obzira na radno vrijeme banaka.

Direktno u banci:

 • Osobna podrška: Odlazak direktno u banku omogućuje vam da razgovarate s financijskim stručnjacima koji vam mogu pružiti savjete i pomoći vam s prijavom.
 • Pregovaranje: U bankama možete pregovarati o uvjetima kredita, kao što su kamatne stope, naknade i rok otplate, što može biti teže putem interneta.
 • Sigurnost i povjerenje: Mnogi ljudi smatraju da je osobni kontakt s bankom sigurniji i pouzdaniji od online usluga, posebno kada se radi o tako važnoj odluci kao što je stambeni kredit.

Platforme za usporedbu stambenog kredita u Austriji

Ako želite usporediti različite stambene kredite u Austriji, možete koristiti platforme za usporedbu kako biste pronašli najbolju opciju za vašu situaciju. Ovdje su neke od najpopularnijih platformi:

 1. Biallo: Ova platforma nudi usporedbu različitih kredita i financijskih proizvoda te pruža vodiče i savjete o financijskim temama.
 2. Durchblicker: Durchblicker omogućuje korisnicima da jednostavno usporede stambene kredite i druge financijske proizvode te pruža pomoć u odabiru prave opcije.
 3.  Creditnet – Creditnet je platforma za usporedbu kredita koja vam omogućuje pregled i usporedbu raznih opcija kredita u Austriji, uključujući osobne, stambene i auto kredite.
 4.  Capitalo – korisnici mogu usporediti razne vrste kredita, uključujući osobne, stambene, auto kredite i druge. Platforma omogućuje usporedbu kamatnih stopa, rokova otplate, mjesečnih otplate i drugih važnih aspekata kredita, što olakšava odabir najpovoljnije opcije.
 5. Kreditdoktor.at je specijalizirana financijska savjetodavna tvrtka koja nudi usluge refinanciranja, konsolidacije dugova i optimizacije kredita u Austriji. Suradnjom s različitim bankama, pomažu klijentima smanjiti kamate, produžiti rokove otplate i postići bolju financijsku stabilnost.

   

  Svaka od ovih platformi za usporedbu stambenih kredita u Austriji nudi različite alate i informacije kako bi vam pomogla da donesete informiranu odluku o najboljem stambenom kreditu za vašu situaciju. Korištenje ovih platformi može vam uštedjeti vrijeme i novac, jer vam omogućuje da brzo usporedite ponude i odaberete onu koja vam najviše odgovara.

  Uz to, neke od ovih platformi pružaju dodatne usluge, kao što su savjetovanje o kreditima, pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije ili čak pregovaranje o boljim uvjetima s bankama u vaše ime. Ove usluge mogu biti vrlo korisne, posebno ako niste upoznati s financijskim tržištem u Austriji ili vam je potrebna pomoć u prikupljanju i podnošenju dokumentacije.

  Prije nego što se odlučite za platformu za usporedbu stambenih kredita, provjerite koje su usluge uključene u njihovu ponudu, koliko koštaju i kako rade. Također, provjerite recenzije i iskustva drugih korisnika kako biste bili sigurni da je platforma pouzdana i pruža kvalitetnu uslugu.

  U konačnici, odabir između online stambenog kredita i direktne prijave u banci ovisi o vašim osobnim preferencijama i potrebama. Ako cijenite praktičnost i brzinu online usluga, možda biste trebali razmotriti online stambeni kredit. S druge strane, ako želite osobnu podršku i savjete, odlazak direktno u banku može biti bolji izbor za vas. Korištenje platformi za usporedbu stambenih kredita može vam pomoći da bolje razumijete svoje opcije i pronađete najbolji stambeni kredit za vašu situaciju.

Kreditni kalkulator u Austriji

Kreditni kalkulatori u Austriji omogućuju vam brzo i jednostavno istraživanje raznih opcija kredita, usporedbu ponuda i donošenje informiranih financijskih odluka. U ovom članku otkrijte prednosti korištenja kreditnih kalkulatora, najbolje banke i online platforme za usporedbu kredita te savjete kako odabrati najbolji kreditni kalkulator za vaše potrebe.

Brzi krediti u Austriji

Otkrijte sve što trebate znati o brzim kreditima u Austriji, uključujući prednosti, najbolje banke i online platforme za usporedbu kredita te ključne uvjete i savjete za navigaciju kroz proces prijave. Naš detaljni vodič pruža sve informacije potrebne za odabir pravog brzog kredita koji odgovara vašim potrebama i financijskoj situaciji.

Bankovni račun u Austriji

U ovom članku istražujemo otvaranje bankovnog računa u Austriji. Pokrivamo teme poput vrsta bankovnih računa, uvjeta za otvaranje računa, najboljih banaka za otvaranje računa te alternativnih opcija poput online banaka i kreditnih unija. Saznajte sve što trebate znati o bankovnim računima u Austriji kako biste donijeli informiranu odluku i pronašli savršeno rješenje za vaše financijske potrebe.

Banke u Austriji

Otkrijte 15 najboljih banaka u Austriji i saznajte što ih čini posebnima. U ovom detaljnom članku istražujemo razne financijske usluge koje nude, njihovu inovativnost, lokalni fokus i konkurentske kamatne stope, kako biste donijeli informiranu odluku pri odabiru banke koja najbolje zadovoljava vaše potrebe.

Kredit za auto u Austriji

Zajam za automobil je dogovor između vas i zajmodavca koji vam daje sredstva za kupnju vozila. U zamjenu ćete im otplaćivati ​​kamate kroz određeno vrijeme. Prije nego što potpišete bilo kakvu dokumentaciju o zajmu, trebali biste razumjeti sljedeće uvjete: Ponekad je potreban depozit.

Dodatni savjeti i resursi

Da biste dodatno olakšali proces odabira i prijave za stambeni kredit u Austriji, evo nekoliko dodatnih savjeta i resursa:

 • Konzultirajte se s financijskim savjetnikom: Ako niste sigurni kako odabrati najbolji stambeni kredit ili trebate pomoć u procjeni vaše financijske situacije, razmislite o konzultacijama s financijskim savjetnikom ili hipotekarnim brokerom.
 • Iskoristite online alate: Koristite online kalkulatore i usporedbe kako biste procijenili različite kreditne opcije i odredili koje se najbolje uklapaju u vašu financijsku situaciju.
 • Pročitajte recenzije i iskustva drugih korisnika: Istražite mišljenja i iskustva drugih ljudi koji su uzeli stambene kredite u Austriji kako biste dobili uvid u prednosti i nedostatke različitih banaka i kreditnih proizvoda.
 • Pazite na promjene kamatnih stopa: Budite svjesni promjena kamatnih stopa na tržištu, posebno ako razmatrate kredit s promjenjivom kamatnom stopom. Kamatne stope mogu utjecati na vaše mjesečne otplate i ukupne troškove kredita.
 • Pregovarajte s bankama: Ne bojte se pregovarati s bankama o uvjetima kredita, uključujući kamatne stope, naknade i rok otplate. Bolje uvjete možete dobiti ako pokažete da ste informirani kupac i imate ponude od konkurentskih banaka.

Slijedeći ove savjete i koristeći dostupne resurse, možete se osigurati da ćete napraviti informiranu odluku i pronaći stambeni kredit koji najbolje odgovara vašim potrebama i financijskim mogućnostima. Sretno s vašom potragom i neka vaša buduća nekretnina u Austriji bude dom iz snova!

Zaključak

Stambeni kredit u Austriji može biti odličan način za financiranje vaše nekretnine, ali važno je temeljito istražiti sve opcije kako biste pronašli najbolji kredit za vaše potrebe.

Ovaj članak pokriva važne aspekte stambenih kredita u Austriji, uključujući uvjete, kamatne stope, troškove, državne potpore, mogućnosti za strance i refinanciranje. Također, istražili smo prednosti i nedostatke online stambenih kredita i direktnih prijava u banci te platforme za usporedbu stambenih kredita.

Sve ove informacije vam mogu pomoći da donesete informiranu odluku o stambenom kreditu u Austriji. Uspoređujući različite ponude, razgovarajući s financijskim stručnjacima i koristeći platforme za usporedbu, možete pronaći stambeni kredit koji najbolje odgovara vašim potrebama i financijskoj situaciji.

by | Apr 25, 2023

Povezani Članci

Brzi krediti u Austriji

Brzi krediti u Austriji

Otkrijte sve što trebate znati o brzim kreditima u Austriji, uključujući prednosti, najbolje banke i online platforme za usporedbu kredita te ključne uvjete i savjete za navigaciju kroz proces prijave. Naš detaljni vodič pruža sve informacije potrebne za odabir pravog brzog kredita koji odgovara vašim potrebama i financijskoj situaciji.

Bankovni račun u Austriji

Bankovni račun u Austriji

U ovom članku istražujemo otvaranje bankovnog računa u Austriji. Pokrivamo teme poput vrsta bankovnih računa, uvjeta za otvaranje računa, najboljih banaka za otvaranje računa te alternativnih opcija poput online banaka i kreditnih unija. Saznajte sve što trebate znati o bankovnim računima u Austriji kako biste donijeli informiranu odluku i pronašli savršeno rješenje za vaše financijske potrebe.

Banke u Austriji

Banke u Austriji

Otkrijte 15 najboljih banaka u Austriji i saznajte što ih čini posebnima. U ovom detaljnom članku istražujemo razne financijske usluge koje nude, njihovu inovativnost, lokalni fokus i konkurentske kamatne stope, kako biste donijeli informiranu odluku pri odabiru banke koja najbolje zadovoljava vaše potrebe.